Her har du 5 super sunde vaner, som du med det samme kan mærke effekten af, og som giver dig både overskud og energi:

 1. Vand med citron
 2. Brug friske urter i maden
 3. Søvn, hvile, meditation
 4. Motion, sollys og latter
 5. Åndedrættet

 1. Vand med citron
 2. Start morgenen med et stort glas vand med lidt citron eller æblecidereddike. Det giver vand til kroppens celler og tilfører vigtige mineraler efter en lang nats søvn. Samtidig sætter det gang i fordøjelsen. Rigtig mange mennesker er dehydrerede, og mange symptomer, f.eks. hovedpine, ledsmerter og træthed, forsvinder, så snart vi får nok at drikke.

 3. Brug friske urter i maden
 4. Eksperimentér med forskellige typer friske urter i din mad. Urter indeholder mange plantekemikalier og æteriske olier, som i urtemedicinen bruges til at påvirke kroppen i forskellige retninger. Eksempelvis virker citronmelisse beroligende, timian desinficerende på luft- og urinveje, nigellafrø styrker fordøjelsen, og pebermynte modvirker mavekneb.

 5. Søvn, hvile, meditation
 6. Kroppen har brug for minimum 7 timers søvn (og helst mere) i et mørkt og stille rum, for at den kan fungere optimalt. Sørg for at få ro og hvile nok hver dag. Mindsk stress ved at meditere eller bare være stille 10 minutter om dagen. Dybdeafslapning og visualisering er gode redskaber til at skabe ro og harmoni i krop og sind.

 7. Motion, sollys og latter
 8. Din krop har behov for at røre sig – hver dag. Sørg for at få inkorporeret noget motion i din dagligdag – løb med børnene i børnehave eller til fritidsaktiviteter, løb om kap op ad trappen, leg med dine børn eller din hund. Gør motion til en naturlig del af din hverdag, og nyd at bruge kroppen. Find aktiviteter, du nyder, f.eks. dans, yoga, hulahop, sjipning, trampolin, mavedans – du skal nyde det. Husk af få frisk luft hver dag og sollys – masser af sollys.

 9. Åndedrættet
 10. Din krop har brug for ilt og mange danskere bruger næsten kun halvdelen af deres lunger, når de trækker vejret. Ved at trække vejret bare en lille smule bedre, kan du få det meget bedre. Åndedrættet er en skattekiste for både krop og sind. Ved at fokusere på og arbejde med vores vejrtrækning, kan vi stimulere vores kroppe til at blive langt sundere, gladere, mindre stresset, få mere overskud og energi samt øge koncentrationen. Faktisk kan en god vejrtrækning også hjælpe på fordøjelsen og den dårlige ryg blandt meget andet.